przetwory

Przetwory

Czy wiesz jakie proste i smaczne są domowe przetwory owocowe i warzywne z plonów z własnej ziemi? Ten kolor i smak, 0% chemii, to jest to czym naprawdę chcesz posmarować kromkę domowego chlebka…

Składniki:

  • 1kg owoców
  • 750g cukru
  • 60ml wody
  1. Umyte i wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem 2/3 cukru  i zostawiamy na całą noc
  2. Kolejnego dnia przygotowujemy syrop z wody i cukru podgrzewając składniki do całkowitego rozpuszczenia cukru Podgrzewam, aż wszystko zacznie się pienić. Do gęstego syropu dodajemy wiśnie wraz z sokiem i smażymy ok 1.5h. 
  3. Po zgęstnieniu konfitury przekładamy ją do słoiczków. 

Kiszonki to prawdziwa kopalnia składników odżywczych i witamin! Najpopularniejsze w naszym kraju jest kiszenie ogórków gruntowych i kapusty białej.

  • Kiszenie kapusty: dojrzała zwarta główka kapusty
  • sól (1 łyżka na 1kg kapusty)
  • przyprawy do smaku

W naczyniu ułóż kapustę warstwami soląc i przyprawiając. Następni ugniataj, tak aby kapusta puściła jak najwięcej soku.