przetwory
Przetwory
Czy wiesz jakie proste i smaczne są domowe przetwory owocowe i warzywne z plonów z własnej ziemi? Ten kolor i smak, 0% chemii, to jest to czym naprawdę chcesz posmarować kromkę domowego chlebka…
Składniki:
- 1kg owoców
- 750g cukru
- 60ml wody
- Umyte i wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem 2/3 cukru i zostawiamy na całą noc
- Kolejnego dnia przygotowujemy syrop z wody i cukru podgrzewając składniki do całkowitego rozpuszczenia cukru Podgrzewam, aż wszystko zacznie się pienić. Do gęstego syropu dodajemy wiśnie wraz z sokiem i smażymy ok 1.5h.
- Po zgęstnieniu konfitury przekładamy ją do słoiczków.
Kiszonki to prawdziwa kopalnia składników odżywczych i witamin! Najpopularniejsze w naszym kraju jest kiszenie ogórków gruntowych i kapusty białej.
- Kiszenie kapusty: dojrzała zwarta główka kapusty
- sól (1 łyżka na 1kg kapusty)
- przyprawy do smaku
W naczyniu ułóż kapustę warstwami soląc i przyprawiając. Następni ugniataj, tak aby kapusta puściła jak najwięcej soku.