pieczywo

Pieczywo

Tradycyjny Wiejski Chleb

Chleb żytni tradycyjny bez konserwantów

Tradycja chleba sięga kilku tysięcy lat i jest on jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie człowieka na całym świecie. Chleb pełni ważną rolę symboliczną i jest elementem tradycji. Do dziś chleb jest podstawą pożywienia w wielu domach i można go kupić prawie wszędzie. Jest jednak duża różnica między tradycyjnym chlebem a takim który można kupić w supermarkecie. W dzisiejszych czasach firmy zajmujące się produkcją chleba stawiają na ilość pomijając jakość. Aby znacznie przyśpieszyć proces robienia chleba, bochenki pieczone są z mnóstwem dodatków chemicznych oraz spulchniających, które są dla nas niezdrowe.

Zakwas na chleb żytni

A więc czym różni się tradycyjny wiejski chleb od takiego, który można kupić w supermarkecie? To proste: prawdziwy wiejski chleb jest robiony na zakwasie. Zakwas to nic innego jak mieszanina mąki żytniej i wody, która po odpowiedniej fermentacji staje się naturalnym środkiem spulchniającym ciasto. Taki zakwas podtrzymuje się całą dobę poprzez regularne “dokarmianie” mąką żytnią i wodą. Zakwas jest bardzo istotny do sporządzenia ciasta chlebowego. Chleb upieczony na takim naturalnym zakwasie ma specyficzny smak jak i zapach, jest też długo świeży i dobry dla naszych jelit.


Tradycyjny wiejski chleb to nie tylko tradycyjny skład czyli mąka żytnia, naturalny zakwas i woda, ale też sposób pieczenia takiego chleba. Cofając się o kilkaset lat:  chleb tradycyjnie pieczony czyli w piecach ceglanych opalanych drewnem. Dokładnie w takich piecach piekło się chleb od wieków. Dzisiaj piekarnie stawiają na automatykę i jak już wcześniej wspomniano, na ilość. W takich zautomatyzowanych piecach nigdy nie osiągniemy tego niepowtarzalnego smaku pieczywa jak kiedyś piekły nasze babcie i prababcie.


Chleb z pieca opalanego drewnem jest naprawdę wyjątkowy. To już nie jest taka prosta sprawa bo taki piec wymaga dużo pracy. Wcześniejsze przygotowanie drewna jest istotne ponieważ drewno jest rąbane na odpowiednią wielkość a następnie długo suszone. Samo napalenie w piecach drewnem trwa około 2 godziny. Istotne jest aby piec chlebowy został nagrzany równomiernie. Do obsługi takiego pieca używamy historycznych przyrządów takich jak pociasek i pomietło. Pociasek to przyrząd dzięki któremu wygarnia się węgliki drzewne, natomiast pomietło służy do oczyszczenia posadzki pieca z popiołu.

bread-2559313_640