Odżywianie holistyczne

Dzrewo-kobieta

Holistyczne odżywianie opiera się na dobieraniu zdrowych, świeżych i sezonowych produktów. Istotne jest także ich pochodzenie – najlepiej, jeżeli są one ekologiczne. Na talerzu osoby, która chce się żywić w ten sposób, nie może zabraknąć źródła białka, ale też różnokolorowych warzyw. W jadłospisie zawarte są również odpowiednie napoje m.in. napary i herbaty oraz zdrowe przyprawy, takie jak świeże zioła, kurkuma, imbir, goździki oraz cynamon. 

Podstawą w diecie holistycznej są: 

  1. chude mięsa
  2. ryby i owoce morza
  3. jajka
  4. zdrowe źródła tłuszczów – oliwa z oliwek, olej kokosowy, awokado, orzechy itp. 
  5. warzywa i owoce
  6. produkty zbożowe
  7. kasze
  8. rośliny strączkowe
  9. nabiał – tylko dla tych, którzy go tolerują


Warto pamiętać, że w holistycznym podejściu do żywienia, najważniejsze jest wsłuchanie się w swój organizm. Jeżeli wiemy, że nie tolerujemy laktozy lub glutenu, powinniśmy wyeliminować produkty, które mają je w swoim składzie. Warto też sięgać po to, co lubimy i jak najbardziej urozmaicać sobie dietę. 

Dodaj komentarz