nabiał

nabiał

Czy wiecie co jest podstawą do stworzenia domowego nabiału? Mleko prosto od krowy! Inaczej jest to mleko żywe, nie poddane procesowi pasteryzacji, filtracji czy homogenizacji. Dostać je można tylko w małych rodzinnych gospodarstwach, które mamy nadzieje niedługo powrócą do łask. Nasza wizja zakłada spokojne życie blisko natury. Gospodarstwa hodujące własne zwierzęta, mające ogródki działkowe pełne świeżych ekologicznych warzyw, sady z drzewa owocowymi – to jedna z podstawa powrotu człowieka na Planetę Życia. Dzielenie się plonami w Marketach Życia jest jednym z kroków naszej drogi do lepszego jutra i wdzięczności za dary natury i możliwość czerpania szczęścia z każdego dnia i poranka gdy wita nas Słońce.

Aby stworzyć cokolwiek z mleka prosto od krowy potrzebujemy poddać je procesowi fermentacji.

Zsiadłe mleko powstawało w procesie fermentacji, czyli kwaśnienia surowego mleka niepasteryzowanego. Szybkość tego procesu zależy od temperatury otoczenia, wilgotności a także, co najważniejsze składu mleka i czystości naczyń w których to mleko jest przechowywane. Na powierzchni fermentowanego mleka zbiera się śmietana, która można zebrać łyżką i przełożyć do pojemnika.  Mleko, które dziś znajdziemy w sklepach to mleko UHT, poddane wielu procesom i pozbawione mikroflory. Z takiego mleka nie da się zrobić zsiadłego mleka, a co za tym idzie np. domowego twarogu.

food-3179853_640